Com acompanyar les emocions dels nostres fills?

El passat dimecres 15 de maig va tenir lloc la xerrada de la Míriam Tirado “Com acompanyar les emocions dels nostres fills” sobre com gestionar les emocions dels nostres fills i filles i les nostres pròpies. La xerrada va estar organitzada per la comissió de Fòrum de l’AFA La Roda i va ser tot un èxit d’assistència. Hi van assistir unes 140 persones de les quals unes 50 eren de l’escola i la resta externes a l’escola. La xerrada va agradar molt i vam rebre a les enquestes una retroalimentació molt positiva. Gràcies a tots els que vau assistir!

La Míriam Tirado és periodista i consultora de maternitat i criança conscient. Ha escrit els llibres “Maternitat a flor de pell” i juntament amb Àngels Torras “Vincles. Gestació, part i criança conscients”. També ha escrit els contes “Tinc un volcà” i “La Fiesteta” i es dedica a donar cursos i tallers sobre els temes que preocupen més a mares i pares en la primera infància dels seus fills. Dóna conferències i té un bloc i un canal a Youtube on divulga, amb humor, les bases de la criança conscient.

La podreu seguir aquí:

https://www.miriamtirado.com/ca/

https://www.instagram.com/miriamtirado.cat/

https://www.youtube.com/user/miriamtirado

Per als que no vau poder assistir a la xerrada us fem cinc cèntims del que ens va explicar. En primer lloc va començar reivindicant el dret a sentir emocions considerades negatives com la por, la tristor o la ràbia. Tradicionalment aquestes emocions no han estat ben vistes i per tant s’han reprimit. Com que això és el que ens han fet a la majoria de nosaltres quan érem petits, ara aquest és el patró que repetim amb els nostres fills i filles. Però el reforç de l’autoestima comença per l’autoconeixement i tots volem que els nostres fills i filles tinguin l’autoestima alta.

Per aconseguir-ho la Míriam ens convida en primer lloc a legitimar qualsevol tipus d’emoció. Totes són bones i totes són vàlides, tan en nosaltres, com en els nostres fills i filles.

A continuació calen dues coses: empatitzar i validar. Cal reconèixer aquesta emoció. Sentim un malestar però, sabem de què es tracta? Si ja ens costa a nosaltres saber què sentim, més els costa als nostres infants que no dominen el llenguatge com nosaltres. Per això la Míriam recomana ajudar als nostres fills i filles a posar paraules a allò que senten. Per això cal principalment empatitzar amb l’infant i explicar-li que està enrabiat perquè no li surt una cosa, frustrat perquè no li comprem l’ou de xocolata, impacient perquè té gana o trist perquè troba a faltar el pare. Un cop l’emoció està etiquetada cal validar-la. Això vol dir transmetre-li al nostre fill o filla que és normal sentir el que sent, explicar-li que nosaltres, en el seu lloc, ens sentiríem de la mateixa manera.

Aquesta recepta no garanteix, segons la Míriam, que l’enrabiada s’acabi, que la frustració marxi, que la tristor s’esvaeixi i que per tant el nostre infant pari de plorar. Potser necessitarà plorar encara una estona, potser trigarà a deixar anar tota aquella emoció en forma de plor. La Míriam ens anima a tenir paciència i a acompanyar aquests moments amb amor i comprensió. Igual que ens agradaria que ens ho fessin a nosaltres.

Comissió Fòrum

AFA La Roda