Xerrada a l’escola sobre les xarxes socials

Hola a tots i totes, aquest passat dilluns 25 de novembre va tenir lloc a l’escola la xerrada d’en Roc Massaguer titulada “Menors i xarxes socials: són perilloses? Consells per a un ús responsable”. Va estar organitzada per la comissió Fòrum de l’AFA.

Es va oferir una modalitat de xerrada per a adults i menors a partir de 9 anys que va tenir molt d’èxit. Calia inscripció prèvia i estava oberta a gent externa a l’escola.

El Roc va començar la seva xerrada llistant els avantatges de les xarxes socials que donen veu a tothom, que donen igualtat d’oportunitats per expressar-se, que visibilitzen la diversitat, que et demostren que la teva veu importa, que et visibilitzen, que et connecten amb els que estan lluny i els que estan a prop i que serveixen per aprendre.

A continuació va explicar els riscos de les xarxes socials. En primer lloc es presenta la dificultat de mantenir la privacitat, ja que les xarxes socials es guanyen la vida venent les nostres dades. En segon lloc les xarxes faciliten l’assetjament ja que l’assetjador es pot mantenir anònim, l’assetjament és pot donar a qualsevol hora del dia i el mal causat no és visible per l’assetjador en el moment que el causa. Una tercera qüestió poc trivial és la dels límits. Les xarxes socials estan dissenyades per enganxar-nos, per això és complicat posar-se límits a un mateix i posar-los als infants. Un quart perill és l’abús per part d’adults. El Roc aconsella tenir a les xarxes les mateixes precaucions que tindríem al carrer amb un desconegut. El cinquè aspecte negatiu de les xarxes socials són els algoritmes, que són unes fórmules i uns programes, que analitzen els nostres gustos i ens fan propostes sobre el que creuen que ens pot interessar. La qüestió és que aquests algoritmes tendeixen a mostrar-nos actituds molt extremes que el que fan és radicalitzar les nostres tendències.

Vam acabar la xerrada amb alguns consells per a pares i mares.

  • Respectar les edats mínimes per fer servir algunes xarxes socials, que són en general els 14 anys i els 13 en altres casos com Twitter, Snapchat, o WhatsApp. No donem bon exemple als nostres fills si justifiquem que menteixin per donar-se d’alta d’una xarxa social.
  • Compartir l’experiència. És genial que pares, mares, fills i filles puguin compartir allò que els succeeix a les xarxes.
  • Donar el mòbil amb límits i condicions. És imprescindible posar límits de temps i d’espai, a més de posar condicions.
  • Basar l’acord en la confiança. Si no confies en el teu fill o filla, no li donis el mòbil. La confiança és la clau i per això el Roc recomana no mirar el mòbil dels fills i filles d’amagat, i fer-ho només si s’ha pactat com a condició. 

La gran recomanació pels infants és avisar als pares/mares, als avis/avies o a qualsevol adult de confiança de qualsevol cosa estranya que detectin a les xarxes.

Per acabar el Roc ens va fer tres preguntes perquè reflexionessim sobre l’ús que fem nosaltres del mòbil. Són aquestes:

  • Com ens sentim quan fem servir cada xarxa social?
  • Què passa si durant un dia no fem servir el mòbil?
  • Quines coses expliquem a les xarxes i per què?

Aquestes són preguntes que ens han de portar a replantejar-nos la nostra relació amb els mòbils i les xarxes socials

Us deixem la presentació Power point d’en Roc Massaguer, una seva aportació a un TEDTalk i un fil de twitter que el Roc Massaguer ens ha recomanat. No tenen pèrdua. Mireu-vos-els!

Les xarxes socials: Bones o dolentes

https://twitter.com/Hugo_saez/status/1060827475897470976

https://www.youtube.com/watch?v=EACOnQit-WU

Agraïm a tothom l’assistència, l’atenció i la participació. 

Per a aquest curs 2019-2020 s’estan organitzant una xerrada sobre emocions amb la Carmina Puig i una de sexualitat amb la Lupe Garcia de Sexducación. Us n’informarem degudament pels canals de sempre.

Comissió Fòrum de l’AFA